Каяк около полуостров Пилио (Пелион)


Каяк приключение в експедиционен стил около полуостров Пилио, произнасян на старогръцки и катервуса – Пелион. Ако се чудите какво е катервуса, то имайте предвид, че това е е пуристична, архаизирана форма на новогръцкия език, създадена в началото на 19 век от Адамандиос Кораис (1748 – 1833). В древногръцката митология Пелион (по името на Пелей, митичния цар, бащата на Ахил) е дом на кентавъра Хирон, учител на много древногръцки герои, като Язон, Ахил, Тезей и Херкулес. Това, може само да ни амбицира да видим какво, аджеба има около и на този полуостров и защо са го нарекли така, освен че е много красив с недостъпните си плажове и невероятни гледки, съчетани с каяк, приятната компания, залези и изгреви… и още толкова много хубави неща.
Пътешествието е общо 5 дена с пътя до там и обратно, който е около 10-12 часа в посока. За три дена ще обиколим с каяк най-красивата и насечена брегова линия пълна със скали, поддали се на ерозията, създавайки един разчупен пейзаж изпълнен с феномена „балансиращи камъни“. Този, който ги е правил е бил или много бавен с водата, или много бърз с четката.
Та, планът е следния: тръгваме вечерта от паркинга на Била Люлин на бул.Царица Йоана в 19.00. Сутринта ще пием кафе във Волос и вече поразбудени ще преминем през най-живописната част от пътя докато пътуваме към началната точка на нашето каяк пътешествие, селцето Милина. След като се екипираме потегляме. И така три дена. На четвъртия ден сутринта ставаме и си стягаме багажа. Микробуса идва и ни прибира в София късно вечерта.

Подходящо е за начинаещи.

Цена: 390 лв/човек

Изисква се депозит от 50 лв при записване и 100% доплащане 5 дни преди тръгване.

* Цената включва: транспорт от/до София, обучение, каяци, спасителни жилетки, гребла, водач, палатки, шалтета и дребна бивачна екипировка.

Adamantios_Korais

Адамандиос Кораис (1748 – 1833)