Каяк около о-в Лефкада и о-в Меганиси


Остров Лефкада (Левкада, Лефкос) е мистичен и желан, като карбоново гребло за каякар. Името на острова означава „бяло“, което се отнася най-вече за скалите в южната му част… и не само. Родно място е на писателя и поета Аристотелис Валаоритис, чиито творби са героични и революционни, изпълнени със свръхестествени елементи и алегории, клонящи към романтизма. Понеже не е преведен на български и не е карал каяк, няма да се спираме повече на него и ще се съсредоточим върху пътешествието.

1-ден Тръгваме от паркинга на Била Люлин на бул.Царица Йоана в 19.00 (часът може да бъде променен след уговорка с групата). До там са около 750 км, които ще изминем за около 10-12 часа в приятната атмосфера на всеобщата ни весела компания. Понеже ще пътуваме през нощта, може и изобщо да не разберете нищо от пътя.

2-ден Пристигане на о-в Лефкада сутринта, тъкмо за кафе. Настаняваме се в къмпинга. Закусваме обилно и подготвяме каяците за плаване и се отправяме към малките острови около Лефкада – Скорпиос, Спарти и Мадури. За тях и техните легенди ще имаме време да си говорим по време на пътешествието. Прибираме се в къмпинга за почивка и вечеря. Ако имаме достатъчно време, може да посетим плажа на Нидри и да му се порадваме.

3-ден След кафе и закуска ще плаваме до пещерите на о-в Меганиси, които са едни от най-впечатляващите на Балканския полуостров. В пещерата Папа Николаус може да влезе цял кораб и легендата твърди, че там са се крили подводници през Втората световна война. Никой обаче не казва, на кого са били тези подводници.

4-ден През този ден, след като преминем през сутрешните ритуали ще се върнем отново на о-в Меганиси за да посетим селцата Спартохори и Вати, което ще запълни целия ни гребен ден. Както при всяко пътешествие накрая ще завършим с хула или „нещо подобно“ парти.

5-ден Събуждаме се, ритуали прибиране на багаж, плаж или кратки гребни тренировки в залива Десими  и потегляме към София, където се очаква да пристигнем късно вечерта.

Подходящо е за начинаещи.

Цена: 390 лв/човек с включено спане на къмпинг

Изисква се депозит от 50 лв при записване и 100% доплащане 5 дни преди тръгване.

* Цената включва: спане в къмпинга, транспорт от/до София, обучение, каяци, спасителни жилетки, гребла, водач, палатки, шалтета, непромокаеми торби, радиостанции за връзка с всяка лодка и дребна бивачна екипировка.
Всички подробности ще бъдат обсъдени с групата предварително.