Рафтинг в Босна на 3 реки за 7 дни


Рафтинг по трите перли на Босна и Херцеговина – реките Неретва, Уна и Тара в едно неповторимо пътешествие за 7 дни.

1-ви ден: Ще потеглим от София в 7.00 от паркинга на Била Люлин на бул. Царица Йоана. Очакваме да пристигнем в късния следобяд в района на град Кониц (на бошняшки: Konjic) в централната част на Босна и Херцеговина. Града е родно място на Зуко Джумхур (1921 – 1989), който е бил босненски пътеписец, художник, карикатурист, филмов и телевизионен сценарист, театрален сценограф и костюмограф, изкуствовед. И е бил с много яко име. Зуко Джумхур… Не е документирано негово спускане в каньона на река Неретва, която е нашата цел за следващия рафтинг ден. В района е и нашето място за бивакуване. Очаква ни чудесна вечер в разговори около огъня за предстоящото спускане.

2-ри ден: Рафтинг по горното течение на река Неретва, което има забележителна природа. В планинската си част водата е изключително чиста и бистра. Неретва е една от най-студените реки на планетата, като през летните месеци температурата на водата често пада под 7-8 градуса по Целзий. Това не може да ни уплаши, защото ще сме добре екипирани и ще сме заети с това ,да си извиваме главите нагоре към върха на каньона, в който се движим. Очакват ни прекрасни водопади спускащи се по стените му и в най-красивите места скалите да се стесняват до толкова, че може да ги докоснеш с греблото. След рафтинга се прибираме в бивака за досподеляне на преживяванията с бира или босанска ракийка в ръка.

3-ти ден: След като си оправим багажа се качваме в микробуса и потегляме за град Бихач, който е на около 300 км. Преди да отидем в къмпинга ще спрем да разгледаме града и да поцъкаме с език на водопада в центъра му. 1966 в Бихач се ражда Зденко Кожул. Шахматист. 1995 – първо място на „Задар Оупън“, 2005 – първо място в „А турнира“ на „Джаково Оупън“ и големия обрат, който постига 2013 – първо място след тайбрек на „Карпош Оупън“ с резултат 7 точки от 9 възможни!
Но, както казахме, водопада в Бихач е прекрасен, като за в града. След като се настаним в къмпинга на брега на река Уна, ще ви разкажем за доста по-впечатляващия водопад „Щърбачки бук“ нагоре по течението, от където е и нашия старт на следващия ден.

4-ти ден: Рафтинг по река Уна. Стартовото място за нашия втори рафтинг ден започва от невероятна гледка на над 10 метровите водопади на реката. Ние няма да се пуснем по тях, а след тях, мястото е вълшебно. Обявен е за национален парк с гръмкото име Уна. Очакват ни 7 км шеметно спускане по падовете на реката, които босанците наричат „слапове“. След това следва бавна част отново около 7 км в лонгозната растителност около реката. Последния път видяхме толкова много живот в нея, че накрая очаквахме и делфини… В края на спускането отново ни очакват три прекрасни пада, които ще вдигнат адреналина ни преди излизането ни в къмпинга. Вечеря, танци и забави…

5-ти ден: Ставаме, кафеем, събираме покъщината и потегляме към град Фоча. След около 400 км ще сме там. В града няма нищо интересно и за това няма да спираме, освен по неотложни нужди, за да ни посрещнат в къмпинга, където се вливат Тара и Пива с хляб, сол и каквото си поискаме. Както и да пресечем границата с Черна гора. Вечерни забавления и възможности за разходки в района.

6-ти ден: Рафтинг по река Тара. Заедно с р. Пива образуват р. Дрина. Реката е издълбала втория по големина каньон в света, след Гранд каньон в САЩ, наречен на нея – Тара. Какво повече да ви кажем за прекрасното спускане по синята река с невероятните вълни и мащаб на гледката, освен: Поклон, Природо!
Излизаме отново в къмпинга след около 17 км захлас, с достатъчно време за снимки, скокове и ексцесии в рамките на нормалното. Вечеря с вкусни неща и леко носталгични разговори заради свършващото пътешествие.

7-ми ден: Ставаме, оправяме се, закусваме или обратното, качваме се в микробуса и се прибираме в София късно вечерта.

8-ми ден: събуждате се „нов“ човек… и т.н.

Подходящо е за начинаещи.

Група от 6 човека.

Цена: 690
 лв/човек

Изисква се депозит от 50 лв при записване и 100% доплащане 5 дни преди тръгване.

* Цената включва: транспорт от/до София, всички рафтинг спускания, спането в къмпингите, сейфти каякар, водач, палатки, шалтета и дребна бивачна екипировка.